• AMS 020 23 8 49 82 / ZWO 06 20 40 14 90
  • Te bereiken maandag t/m donderdag van 09:30 tot 17:00
  • info@osteopathielaarman.nl

Blog

Osteopathie: zo geeft het ruimte aan je organen en verzacht het je weefsels

Laarman-15

Tekst: Ilona Laarman, MSc. Ost. Med

Heb je al langere tijd last van bijvoorbeeld rugklachten, hoofdpijn of darmklachten? En heb je van alles geprobeerd om er van af te komen? Overweeg dan eens om naar een osteopaat te gaan. Want het kan goed zijn dat de oorzaak van je kwaal zich op een andere plaats in het lichaam bevindt dan daar waar de klachten zich manifesteren. En het opsporen van de bron, dát is waar een osteopaat in uitblinkt.

Osteopathie: ruimte voor je organen, verzachting voor je weefsels

Osteopathie is een geneeskunst die eind 18de eeuw is ontstaan aan de andere kant van de oceaan. De Amerikaanse arts Andrew Taylor Still verloor zijn vrouw en drie kinderen aan hersenvliesontsteking. Ondanks al zijn medische kennis kon hij dit grote verlies niet verhelpen. Het zette Still er toe aan het menselijk lichaam nog beter te bestuderen. Hij besloot te onderzoeken of ziektes ook op andere manieren konden worden behandeld dan louter met het toedienen van medicijnen. Een manier van denken die tegenwoordig steeds meer geaccepteerd is, maar destijds werd gezien als revolutionair. De denkwijze van Still werd in rap temp omarmd door medici waarna Baker University (Kansas) in 1891 als eerste universiteit ter wereld een faculteit Osteopathie oprichtte: de A.T. Still University of Health Sciences.

Het fasciaal systeem

In Engeland en Frankrijk vind je tegenwoordig een osteopaat op zo ongeveer elke straathoek. In Nederland is osteopathie – waarbij de bewegelijkheid van weefsels in het lichaam centraal staat – flink in opkomst. Osteopathie is een vorm van therapie waar geen medicijnen of apparaten aan te pas komen. Met een stel helende handen heeft een goede osteopaat alles in huis. Wat een osteopaat een vreemde eend in de bijt maakt onder medici, is dat een osteopaat het lichaam als een geheel ziet. Een osteopaat kijkt naar de invloed die de verschillende ‘systemen’ van het menselijk lichaam op elkaar hebben.

Bijzonder bindweefsel

Neem bijvoorbeeld lage rugklachten. Die kunnen natuurlijk ‘gewoon’ vanuit je rug ontstaan, maar net zo goed worden veroorzaakt vanuit je baarmoeder of darmen. Zo kunnen bijvoorbeeld menstruatieproblemen, een sluimerende blaasontsteking of een spastische darm óók rugklachten tot gevolg hebben. Maar vergeet vooral het fasciaal systeem niet. Dit is bijzonder bindweefsel dat een vlies vormt rond je spieren, botten, gewrichten en organen. Het geeft ondersteuning en bescherming, maar draagt ook zeer belangrijke systemen van het lichaam: je bloedvaten- en zenuwstelsel. Kortom: het fasciaal systeem zit dus overal in je lichaam.

Lichaam als één geheel

Mocht je in het verleden een virale of een bacteriële infectie hebben gehad, een ontsteking van een orgaan, een operatie of stress, dan zal dat vrijwel altijd gepaard gaan met bewegingsverlies van dit fasciaal systeem. Met een slechtere doorbloeding en aansturing van het desbetreffend orgaan én bijbehorende spieren en gewrichten. Spieren zullen hierdoor veel eerder verzuren waardoor je sneller terugkerende blessures zult krijgen. Je lichaam zal daardoor veel eerder het pijnsignaal aangeven. Je denkt dan al snel dat de oorzaak van de pijn in de spier of het gewricht zelf zit, terwijl die pijn eigenlijk de vertaling is die je lichaam geeft aan iets heel anders. Daarom is het soms nodig om verder te kijken dan waar een kwaal zich manifesteert. Dit is de reden waarom een osteopaat het lichaam als één geheel onderzoekt en behandelt. Zijn er twee mensen met precies dezelfde klacht, dan is het dus goed mogelijk dat een osteopaat tot twee compleet verschillende diagnoses komt, met twee compleet verschillende behandelmethoden. Binnen de osteopathie wordt daarom in mindere mate gewerkt met standaard protocollen. Juist omdat ieder mens zijn of haar eigen verhaal en geschiedenis heeft.

Write a comment